Mahtava ryhmä uusia kosmetologiopiskelijoita

Tänään aloitti uusi ryhmä kauneudenhoitoalan perustutkinnon opiskelijoita – kosmetologiopiskelijoita. Ihan mahtava ryhmä kasassa – 30 upeaa naista aloittivat opinnot kohti kauneudenhoitoalan saloja ja taitoja.

Jokainen alkava koulutusryhmä on opettajalle aina uuden alku. Opettaja on alkavan ryhmän opastaja, valmentaja. Hänen vastuullaan on uusien opiskelijoiden kokemus alasta ja oppimisesta. Sekä siitä minkälaisen mielikuvan opiskelija alasta saa. Vastuu on suuri. Samaan  aikaan kun pitäisi varmistua siitä, että oppiminen ja osaaminen edistyy, on pidettävä huolta siitä, että jokainen löytää oman paikkansa ryhmässä ja että ryhmäytyminen edistyy. Vain hyvä ryhmä ja hyvä ryhmähenki takaavat sen, että oppimaan on kiva tulla joka päivä.

Oppiminen on mielenkiintoinen ilmiö. Oppimista tapahtuu jokaisen elämässä joka päivä. Oppimista ei voi estää, mutta sen voi jättää huomiotta. Opettajan tehtävä on pitää huolta siitä, että oppija huomaa oppivansa. Ei siis ole yhden tekevää miten opettaja oppijansa kohtaa. On löydettävä sopiva määrä empatiaa ja sympatiaa, toisaalta pitää olla riittävän jämpti ja kannustavan vaativa, että oppiminen edistyy. Opettajan tehtävä ei siis ole helppo.

Käsillä tehtävän ammatin voi oppia ainoastaan harjoittelemalla. Vähän niinkuin pyörällä ajamisen. Ensin epäröiden, horjuen. Välillä kaatuen. Sitten pikku hiljaa varmemmin, kunnes eräänä päivänä ajamista ei tarvitse enää miettiä. Siitä on tullut helppoa. Tällä samalla kaavalla etenee myös käsillä tehtävän ammatin oppiminen. Tai toisaalta minkä tahansa ammatin oppiminen. Oppimiseen liittyy aina oikeus ja mahdollisuus tehdä virheitä. Virheistä oppii kaikkein parhaiten. Varsinkin silloin kun huomaa tehneensä virheen. Juuri tässä kohtaa tarvitaan empaattista opettajaa kannustavasti kehottamaan kokeilemaan uudestaan. Oppimaan virheestä, pienestä tai isosta. Silloin ammattitaito kasvaa huimasti.

Kosmetologin koulutuksessa ei tosin etsitä virheitä, vaan etsitään tapoja tehdä toisin. Jokainen asiakas on yksilö ja jokaisella yksilöllä on erilaiset tarpeet ja toiveet. Meidän koulutuksessa on siis tärkeää löytää mahdollisimman paljon tapoja tehdä toisin. Kyseenalaistaa. Miettiä. Pohtia. Siten pääsemme siihen mikä on koulutuksemme tavoite – osaava kauneudenhoitoalan ammattilainen.

Meidän tavoite on kouluttaa kauneudenhoitoalalle vahvoja ammattilaisia, jotka osaavat palvella asiakkaita asiakkaan tarpeiden lähtökohdista. Nyt meillä on siihen jälleen mahdollisuus. Annamme kaikkemme ja teemme parhaamme. Ihan jokaisen opiskelijan kanssa. Se on meidän etuoikeus.

 

Ryhmä naisia