3 syytä hoitaa ihoa – ammattilainen kertoo

Minkä takia ihonhoito on tärkeää?

Iho on ihmisen suurin elin. Sen tärkeimpiä tehtäviä on suojata kehoa bakteereilta ja viruksilta eli ulkopuolisilta hyökkäyksiltä. Iho antaa suojan myös auringonvalolta sekä saasteilta. Iho on siis ikäänkuin puolustuslinjan ensimmäinen muuri.

Harvoin vain tulee ajateltua kuinka kovalle rasitukselle iho joutuu joka päiväisessä elämässä. Arki vie mennessään, on töitä, harrastuksia, perhejuttuja ja vaikka mitä. Tämän kaiken pyörityksen keskellä ihonhoito jää usein huomioimatta tai se kuuluu niihin perusrutiineihin, aamupesu – iltapesu. Usein ihonhoito on automaatio, mitä ei tule sen enempää ajatelleeksi. Toisinaan tulee luettua joku hyvä juttu naisten lehdestä jostain uudesta ihonhoitotuotteesta ja mietittyä, että tuota munkin pitäisi käyttää. Saatatkin mennä ostamaan sen uuden tuotteen ja käytät sitä joko ihastuen tai pettyen. Ihastuneena tuotteesta tulee yksi lisä ihonhoitorutiineihin ja pettyneenä purkki jää vähän käytettynä kaappiin odottamaan suursiivousta. Ja joskushan niitä purkkeja on siellä aikamoinen määrä, eikö vain? Juuri tästä syystä kosmetiikan ostaminen on niin kamalan vaikeaa. Mistä sitä oikeasti tietää mikä tuote sopii juuri omalle iholle? Minkä tuotteen tuoksusta tykkää niin paljon, että sitä voi käyttää joka päivä? Mistä tietää sopiiko tuotteen hajusteet lainkaan omalle naamalle?

3 syytä hoitaa ihoa

Helpottaaksemme tätä tuskaa kokosimme yhteen 3 tärkeää syytä hoitaa ihoa. Nämä syyt ovat juuri ne, joiden ymmärtäminen helpottaa päivittäisen kosmetiikan valintaa ja vähentää kaapissa seisovien purkkien määrää, toivottavasti ainakin.

1)  Ihon kunto vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin

Iho toimii kehosi tehokkaana suojamuurina. Ihosi suojaa kehoa ympäristön uhkilta kuten saasteet, UV-säteily, kemikaalit, bakteerit ja virukset. Ihosi tehtävänä on myös auttaa kehon lämpötilan säätelyssä eli iholla on erittäin moninaisia tehtäviä. Kaikki ihon tehtävät auttavat kehoasi toimimaan oikealla sille suunnitellulla tavalla. Mikäli yksi osa kehon toiminnoista lakkaa toimimasta sille tarkoitetulla tavalla, ilmenee se usein oireena tai jopa sairautena. Ihosi kunto on siis merkittävä myös yleiseen hyvinvointiin.

2) Hoitamaton iho vanhenee todella nopeasti

Ihosi tarvitsee ravinteita aivan samalla tavalla kuin kaikki muutkin toiminnot kehossa. Ihosolut toimivat niille tarkoitetulla tavalla ainoastaan silloin, kun ne saavat tarvittavat ravintoaineet käyttöönsä. Ihosolusi tarvitsevat vettä, rasvaa sekä ravintoaineita kuten E-vitamiinia toimiakseen optimaalisella tavalla. Mikäli ihon solut eivät saa tarvitsemiansa ravintoaineita, ne alkavat ikäänkuin kiukutella eli oireilla. Tämä näkyy esimerkiksi kuivana ja hilseilevänä ihona. Kuiva iho menettää nopeasti kimmoisuutensa ja tämä näkyy lisääntyvinä juonteina.

Ihon vanheneminen kiihtyy merkittävästi silloin kun ihoa ei hoideta oikealla tavalla. Varma tapa saada nopeasti juonteita ja ryppyjä, on käyttää ihon hoitoon ainoastaan vettä ja saippuaa. Kumpikaan näistä ei nimittäin ravitse ihoa millään tavalla. Vesi kyllä puhdistaa ja saippua vie lian pois ihon pinnalta, mutta sen jälkeen iho jää ikävissään huutamaan niitä ravintoaineita. Juuri niitä aineita, jotka takaavat iholle kyvyn pysyä ravittuna, hyvinvoivana ja kimmoisana. Näitä ravintoaineita ei ikävä kyllä riitä ruoasta saatuna iholle asti kovinkaan paljon.

3) Hyväkuntoinen iho ilahduttaa

Jos olet joskus kärsinyt iho-ongelmista, tiedät kuinka ikävää ja häiritsevää se on. Iho näkyy aina, tavalla tai toisella. Hyväkuntoinen ja hyvältä näyttävä iho on yksi merkittävä ilon tuoja arkielämässä. Tietyllä tapaa yksi murhe vähemmän. Sitä ei vain huomaan ennen kuin sen menettää. Tiedät varmasti mitä tarkoitan.

Ihon hoitamisen vaikutukset ovat aivan samanlaiset kuin hampaiden hoitamisessa. Mitä pidempään olet asian suhteen välinpitämätön, sitä vaikeampaa ja työläämpää vahinkojen korjaaminen on. Siksi arkipäiväinen ihonhoito on tärkeää hyvinvoinnin hoitamista, joka päivä.

Miten nämä 3 syytä sitten auttavat sinua valitsemaan oikeanlaista kosmetiikkaa?

Kosmetiikan valinnassa on aina tärkeää miettiä mikä ihon kunto on juuri nyt ja mitä tavoitellaan. Kaupan kosmetiikkahyllyllä on paljon vaihtoehtoja mistä valita – kuivalle iholle, vanhenevalle iholle, rasvaiselle iholle jne. Pitäisi oikeasti olla alan ammattilainen, että supermarketin hyllymetreistä osaisit valita juuri sinulle sopivan tuotteen. Tosin valikoima on usein niin suuri, että ammattilainenkaan ei osaisi valita, vaan vaipuisi epätoivoon ja nappaisi mukaansa ulkonäöltään ja myyntilupauksiltaan parhaimman purkin. No tämä ei auta nyt yhtään eteenpäin.

Miten sitten valita kun olo kosmetiikkaosastolla on kuin lapsella karkkikaupassa. Tässä se neuvo tulee. Etsi käsiisi kosmetiikan ammattilainen, joka rajaa ihotyyppisi mukaan tuotteet siten, että pääset valitsemaan sinun iholle sopivista tuotteista. Ammattilainen osaa valita tuotteen ihonhoidollisen tavoitteen mukaan ottaen huomioon ihon mahdolliset erityispiirteet tai yliherkkyydet. Ammattilaisen kanssa teet harvoin virheostoksia, varsinkin jos olet päässyt kokeilemaan tuotteita esimerkiksi kasvohoidon yhteydessä. Tiedät miltä tuote tuntuu iholla ja miltä se tuoksuu. Olet kuullut ammattilaiselta miten tuote vaikuttaa ja miten sitä käytetään.

Ammattilainen osaa myös tehdä ihollesi sopivan hoitosuunnitelman, mikä auttaa ihoasi pysymään hyvässä kunnossa arjen pyörityksen keskellä. Juhliin valmistautuminen on sitten erikseen. Siinäkin ammattilainen on timanttinen apu.

intensaMed-E